CA ES
CA ES

L’espai no és una barrera perquè l’habitació dels nens tingui tot el que ha de tenir. Amb aquesta premissa treballen els fabricants i dissenyadors espanyols de mobiliari infantil i juvenil, que s’han bolcat completament en els mobles versàtils, modulars i convertibles. Els pares dels menors, sobretot si són dos o tres i es compta amb una única habitació, ho agraeixen.

“Vam aconseguir en un espai d’entre sis i 15 metres quadrats crear un ambient on els nostres fills estudiïn, descansin, es diverteixin i generin el seu espai vital. Encara que també és possible crear-lo en habitacions de 4,5 metres quadrats, el cas més extrem, i podem arribar a tenir tres nens amb les seves taules d’estudi a 8,4 metres “, explica Jordi Vidal, barceloní responsable del disseny i la imatge de la signatura Kazzano i bon coneixedor de la indústria del moble.

Dormitori amb taula de treball escamotejable (de 275 a 300 euros), de Kazzano.ampliar foto
Dormitori amb taula de treball escamotejable (de 275 a 300 euros), de Kazzano.
Els elements imprescindibles en una habitació juvenil són llits, contenidors o calaixos, taules d’estudi i armaris (si no estan encastats), i tots han de tenir coherència i ser atractius. Si els metres quadrats no donen per a més, el mobiliari si. A Espanya s’imposa una generació de mobles infantils i juvenils, i fins i tot per a nadons, que tenen més d’una funció. No és una cosa estrictament nou, però els dissenyadors han donat un pas més enllà. “L’actual consumidor busca peces pràctiques i funcionals que tinguin diversos usos. A més, busca que els articles tinguin un bon disseny i qualitat que justifiqui el seu preu “, diuen en la signatura KidsHome.

Habitació per a tres menors amb dues lliteres i un arrossegament, de Kazzano.ampliar foto
Habitació per a tres menors amb dues lliteres i un arrossegament, de Kazzano.
Comencem per la taula d’estudi. “Estic especialment satisfet d’haver donat una solució diferent i més pràctica a un element fonamental. Aquesta peça tan important tenia un greu problema que era l’espai fix que ocupava a l’habitació. És cert que els meus col·legues havien ideat taules amb rodes i plegables, però crec que amb Kazzano hem aconseguit anar més enllà “, explica Vidal. Aquesta taula és retràctil i quan no s’utilitza queda escamotejada alliberant espai i permetent l’accés a finestres i portes, tota vegada que en ella es poden seguir tenint instal·lats l’ordinador, la impressora o el que sigui. El seu preu està entre 275 i 300 euros, en funció de les mesures i el tirador que es triï.

Llitera en L per dos menors (1.068 euros), de KidsHome.
Tots els elements poden tenir més d’una funció. Llits que contenen taules i armaris, taules i escales que també són calaixos … Les combinacions són moltes, tantes com els preus. Segons les peces es pot adquirir un dormitori complet entre els 900 i 1.500 euros de mitjana. I d’aquí en endavant.

En espais petits un altre bon consell és apostar per llits elevades que s’aclareixin terra i generin nous usos. “S’intenta guanyar l’espai aprofitant l’alçada, és a dir amb lliteres tipus tren o en forma de L”, assenyalen en KidsHome. Aquesta última -amb dos llits i dos somieres- té un preu de 1.608 euros. El fabricant espanyol Takta també es decanta per lliteres tren (dos llits desplaçades,) i lliteres compactes amb tres llits, que tancades només mesuren 90 per 190 centímetres, com una convencional. Les primeres tenen un cost d’uns 2.400 euros i les segones de 1.500 euros.

Minibressol desmuntable sense eines i transportable (1.297 euros).
Quan es tracta de nadons, el moble versàtil és especialment útil. Cal no oblidar que són peces amb molt poca vida. Els bressols convertibles en llits de 90 per 190 centímetres (1.900 euros), no són noves però sí molt pràctiques. En KidsHome es pot trobar un bressol amb quatre usos: primer bressol; després es treu un lateral i és un llit tipus sofà; sense els dos laterals i baixant els capçals es fa servir com a primer llit; i quan el nen creix es dóna la volta i és un escriptori. El seu preu és de 600 euros.